Om 19.00u is het zo ver…het kamp van 2019 kan van start! Het thema dit jaar is Piraten, omdat we op een echt schateiland beland zijn. Het Samuel Naardenhuis is niet altijd makkelijk te vinden, maar de meeste kinderen zijn goed op tijd. De kinderen liggen dit jaar met hun team op de kamers … dat wordt keten!!

De kamers hebben stapelbedden, welke ook prima als hut kunnen functioneren. Je kan zonder het briefje op de deur ook makkelijk zien wie er in welke kamer slaapt … bij de pupillenjongens is het direct een grote bende, alle spullen op de grond, want stel je voor dat je iets niet kan vinden! (achteraf blijkt dat maar heel weinig jongens zich hebben verkleed, ‘s nachts even een pyjama aan, maar ‘s morgens gewoon aantrekken wat gisteren uitgetrokken is. Bij Roan Visser was dat een wit shirt … ben benieuwd of dat ooit nog schoon wordt! ;)) Alleen Pieter zijn plekje is redelijk netjes … Bij de pupillenmeiden liggen alle slaapzakken netjes recht en eigenlijk willen ze één groot bed maken voor met zijn allen. Helaas mag dat niet van het kamphuis; dan maar keten op de bedden. Kimberley heeft dit keer een hoog bed gekozen, dus we balen een beetje dat we haar tentenparade van vorig jaar moeten missen. Voor Dewi en Edi is het hun eerste kamp, maar de andere meiden doen onwijs hun best om het ze zo gezellig mogelijk te maken.

De aspiratenjongens hebben een kamer waar het licht het niet doet. Vinden ze geen enkel probleem natuurlijk, ze pleiten dan ook vurig voor slapen in de spookkamer. Toch maar een andere kamer opgezocht, omdat je echt niks kan vinden in het donker. In de nieuwe kamer hebben ze allemaal het bovenste bed gekozen, tassen beneden, dan lijkt het nog wat.

De jonge jongens hebben op zich nette bedden maar ook hier wordt trots alles uit de tassen gehaald en verdeeld over de vloer. Hier mag je trouwens wel op de bedden springen, dus daar wordt goed gebruik van gemaakt! Lou was blij dat hij ‘alleen maar stoute dingen gaat doen’ en eindelijk in ‘een gevangenis’ mocht slapen (nee hoor, geen tralies voor de ramen!), Bart wil bijna gelijk zijn heerlijke bedje in en Thomas ziet een slaapje ook wel zitten. Helaas mannen, eerst gaan we er nog een hele leuke avond van maken!

Vier kapiteins hebben bemanning nodig om de schat te vinden die verstopt ligt op het eiland. De kinderen worden op hun karaktereigenschappen gekozen in één van de schepen. Met je schip zit je aan tafel tijdens het eten en doe je de activiteiten. We hebben de volgende schepen:

De Zeeduivel – De Oceaan – De Vliegende Hollander – De Zwarte Parel

Elk met hun eigen vlag en piratensjaaltje.

De piraten van “De Vliegende Hollander”
De piraten van “De Oceaan”
De piraten van “De Zwarte Parel”
De piraten van “De Zeeduivel”

Dan eerst maar eens goed eten… de heerlijke tomatensoep en nasi met pindasaus geven genoeg energie om het avontuur op te zoeken! We vergeten spontaan het toetje … tijd voor avontuur! Na het eten doen we snel de corvee (??) en met genoeg energie vegen we het kamphuis aan. Gauw je warme jas aan en op zoek naar de schatkisten. De kapiteins weten alleen in welke windrichting de schatkist van het schip verborgen is. Dus met behulp van een kompas wordt het eiland afgestruind naar de juiste plek. Goede manier om het eiland te verkennen en de zaklampen te testen 😉 Gelukkig worden alle vier de schatkisten gevonden! Helaas zitten ze op slot …

We hebben sleutels nodig om de schatkisten open te maken. Door het doen van acht proeven kan de clou naar de sleutel gevonden worden.

Als we de bel horen moeten we ons direct melden om de proef te doen. Na de proef krijgt elk schip een letter en als alle letters verzameld zijn, vormen ze een woord van een locatie in het kamphuis waar de sleutels te vinden zijn.

We drinken wat en hebben even de tijd om onze vlaggen te versieren! Elk schip moet natuurlijk zijn eigen wapen hebben, vooral de vlag van De Vliegende Hollander was echt super mooi versierd. We leren ook gelijk wat interessante dingen tijdens het knutselen … zo kan Lars echt heel erg mooi tekenen, Pieter en Roan zijn niet heel erg handig met lijm en Bram houdt heel erg van roze zonnebrillen.

Ineens gaat de bel, het is tijd voor de eerste proef! Per toerbeurt moeten we de verschillende proeven doen. Zo moet het schip geladen worden, we maken een hoepelslinger, puzzels met Tangram en we zorgen dat het schip voorzien is van eten door de appelrace. De kinderen zitten nog vol energie maar het is toch echt al wel laat aan het worden!

Na de proef is het tijd voor de Quiz van Damien, geweldig! De kinderen zingen en dansen de liedjes mee en er worden weer supergrappige antwoorden gegeven. Damien heeft er echt werk van gemaakt en het is een spannende quiz, met onder andere een Jeopardy ronde met verschillende vragen. Er is werkelijk geen land meer te bezeilen als ‘het pinguïn lied’ voor bij komt … die handjes in de lucht en schudden met die billen!

Om twaalf uur is grote Eva jarig! We zingen haar verjaardagsliedje en er worden kwaliteitsfoto’s voor de sociale media gemaakt..Van Harte gefeliciteerd met je 14e verjaardag Eef!

Na de Quiz is het toch echt tijd om naar bed te gaan voor de meeste kinderen. De aspiranten mogen opblijven, maar de kinderen die willen slapen mogen daar geen last van hebben. De meiden kiezen ervoor om in de woonkamer film te kijken op de beamer … ze hebben het zich maar comfortabel gemaakt! Wij als leiding voelen het al aankomen … dit wordt een lange nacht! Er wordt een hoop gespookt en overgelopen. De laatste pupillenmeiden hebben als streven om wakker te blijven tot vier uur. Door een hoop ´geplas´, ´glaasjes water´ en ´écht niet kunnen slapen´ hebben ze het nog best kunnen rekken. Gelukkig hebben ze het niet al te bont gemaakt. Nu die grote nog … de aspiratenjongens hebben we al opgegeven, maar die blijven redelijk rustig (lees: het was kleine chaos, maar het lawaai viel mee … joejoe).

Gelukkig offerde de jonge leiding (Olaf, Jewel en Damien) zich op om in de woonkamer te blijven, zodat wij even kunnen gaan slapen. Niet meer op de klok kijken, zodat je jezelf nog voor de gek kan houden, dat er echt nog wel een paar uur slapen te pakken valt 😉 Olaf en Damien hebben uiteindelijk in de stoel liggen slapen!

Op zaterdag wakker worden om acht uur is pittig, maar we hebben superveel zin in de dag, het weer zit nog even niet mee, maar er hangt een heerlijke geur van koffie in de woonkamer. Langzaam komen de kinderen hun bed uit. De ene is was vlotter wakker als de andere, maar tegen negen uur zitten ze allemaal weer vrolijk aan tafel

Rond negen uur is ook het moment waar we als leiding op hebben zitten wachten … Rob komt eraan! Hij heeft afgelopen nacht moeten werken, dus heeft nog net wat minder geslapen dan wij, maar na een goede 3 minuten met zijn ogen dicht gedaan te hebben schuift hij gezellig aan bij het ontbijt. Hierna moet natuurlijk weer de afwas gedaan worden, ook hier maken we gewoon een feestje van! Bram en Jelle komen ook op zaterdagochtend aan, voor Jelle is al een bedje gereserveerd en Bram zoekt het laatste overgebleven stukje lege vloer op de kamer op voor zijn tas.

Edi heeft een beetje heimwee gehad, maar gelukkig hebben we onze heimwee-expert Feyona, die haar daar snel weer vanaf hielp. Bij Lou dachten we ook dat hij wat heimwee zou krijgen (ondanks dat zijn grote broer Scott bij hem op de kamer ligt), toen hij vroeg of hij zijn moeder mocht bellen, maar toen we zeiden dat dat na het spel mocht wilde hij niets liever dan naar buiten en was hij het alweer vergeten.

Eerst moet er nog een ronde proeven gedaan worden en na wat tijd om te chillen en leuke dingen te doen gaan we lekker weer op pad. Het dierengeluidenspel staat op het programma, er zijn dieren verstopt in het bos die gezocht moeten worden, je kan ze van verre horen. Om het makkelijk te maken zorgen Sem en de jongens voor geluiden als afleiding … meiden hevig verontwaardigd natuurlijk! Op een paar na zijn alle dierengeluiden gevonden. De ene in een boom, de andere kwam uit het riet … de gekke koe stond alleen in de brandnetels.

Na het dierengeluiden spel gaat het een beetje regenen, dus lekker naar het kamphuis om op te warmen. We houden een lekkere lunch, waarbij de leiding de afwas en opruim op zich neemt. We moeten nog een proef afronden. Na de bui kunnen we weer naar buiten om Levend Stratego te spelen. Dit is traditiegetrouw de Harry Potter-versie

Om vier uur is het tijd voor huiswerk en voorbereiding voor de Bonte Avond. Sommige kinderen doen even een slaapje om de avond weer aan te kunnen. Rond 6 uur hangt er een heerlijke frituurlucht in het kamphuis …. de patatjes zijn klaar! Nu krijgen we eerst groentesoep en wordt er een salade geserveerd bij de friet, na het eten een heerlijk raketje.

Omdat het later vanavond gaat regenen spelen we na het eten het smokkelspel. Een team moet de goudvoorraad naar de andere kant van het bos smokkelen.

Na het smokkelspel is het tijd voor de bonte avond! In de jury vanavond Rob, Suuz en Kevin. Er zijn vier inschrijvingen (waarvan twee met Olivia), maar we weten uit ervaring dat de avond altijd volloopt met spontane optredens. De groepjes hebben de opdrachten gekregen om voorstellingen te doen, helaas hebben de meesten zich niet zo goed voorbereid, dus we maken er maar het beste van. En dat is het geworden ook!

We beginnen de avond met de introductie van de presentatrice en de DJ. Voor de gelegenheid is het DJ Demi geworden in plaats van de stoere Damien, die we gewend zijn … hilarisch! Katja neemt de presentatie op zich.

Hierna beginnen de optredens; als eerste de ‘Hoodie girls’ met een prachtige dans op het liedje ‘Lights’ van Ellie Goulding. Hoe ze dit zo goed hebben kunnen voorbereiden in korte tijd is ons een raadsel, maar het hele optreden hebben ze helemaal synchroon gedanst!

Het tweede optreden is van Olle en Sophie, zij hebben ook gekozen om een dans te doen en zingen daar ook nog bij! Dit keer op het nummer … van … Weer een heel goed optreden, al weet de jury toevallig dat de meiden met zijn drieën nog een stuk beter zijn … Anne-Bo wordt naar voren gehaald en het nummer Vi-Va-Viool wordt uit de losse pols neergezet. De jury had gelijk, met zijn driëen zijn ze nog veel beter!

Na de Cohen-meiden heeft Luke zijn optreden, elk jaar overtreft hij zichzelf weer met zijn show, wat kan die jongen zingen! Terloops wordt nog even gemeld dat hij en Anne-Bo ook voor de koning hebben gezongen … nou dat snappen we wel! Luke heeft Psycho van Lady GagGa gezongen:

Na Luke was het de beurt voor Olivia in een solo van Reünie van Snelle, prachtig gezongen en, na wat wij dachten, het afscheid van Olle van vorig jaar kamp emotioneel weer een beladen moment voor sommigen 😉

Ook een traditie: Suuz houdt de bonte avond nooit droog

Na nog het traditionele optreden van de leiding en Olle en Eva komt de jury tot zijn beslissing … de groep van Damien heeft gewonnen! Ze hebben immers het hele publiek meegekregen!

Na de Bonte Avond is het echt tijd om te gaan slapen! Iedereen die net bijna zat te knikkebollen is dan ineens weer helemaal wakker en kan er weer tegen aan tot ze weer een paar seconden stil zitten. Hahahha toch maar lekker naar bed dan!

Zondagochtend hebben we besloten geen wekker te zetten en een beetje uit te slapen. Om negen uur hangt die lekkere koffiegeur weer in het huis, dus langzaamaan worden we wakker en schuiven aan bij het ontbijt. De laatste dag! Omdat het heerlijk weer is besluiten we een kleine fototocht te doen … we volgen de aanwijzingen, welke de kapiteins via whats app krijgen, om zo naar een omgevallen boom te lopen die ideaal is voor de groepsfoto … tenminste zo leek het. Als er ineens 30 kinderen in klimmen zijn de takken ineens best heel flexibel! Na 39 foto’s hebben we eindelijk een mooie kunnen maken. Op de terugweg besluiten we ook nog op de brug een foto te maken, waarna we weer terug banjeren.

We beginnen de avond met de introductie van de presentatrice en de DJ. Voor de gelegenheid is het DJ Demi geworden in laats van de stoere Damien die we gewend zijn.....hilarisch! Katja neemt de presentatie op zich.

Terug in het kamphuis staan de laatste vier proeven op ons te wachten:

Snaai haai.

Kanonnen! Lekker dozen en blikken omgooien 😉 daar zijn wij als honkballers goed in!

Deze is wel wat spannender: De Vuurproef

En vooral om de leiding ook een lolletje te gunnen: De Voel-Proef en de Proef-Proef

Voor de Voel-Proef moeten de kinderen de inhoud van drie dozen raden … In de eerste doos zit een nepspin, die volgens sommigen voelt als een kiwi. Doos twee vonden de meesten enger, maar deze was gevuld met spekkies en een pluizig balletje. In doos drie zat lekker goor slijm! Heerlijk moment ook voor wat (gekke) foto’s te schieten van de kids.

Bij de Proef-Proef krijgen de kinderen drie theelepeltjes met verschillende smaken, welke ze moeten raden. Eerst krijgen ze ketchup, dat is nog wel makkelijk te doen en niet al te vies. Maar de aardbeienjam, welke daarna geproefd moet worden smaakt dan ineens heel anders! De meesten dachten dat ze een hap appelmoes kregen! Als laatste een drupje ketjap, wat ineens behoorlijk zout is, hahahaha

Na de proeven hebben we eindelijk alles letters bij elkaar verzameld om de Sleutelproef te kunnen doen! Even puzzelen en de sleutels zijn gevonden! Helaas zitten er meer sleutels in de zakjes en wordt het nog speuren naar de juiste! Het snoep in de schatkisten maakt alles gelukkig goed … De buit is binnen!!

Helaas is het na de proeven tijd om het kamphuis weer aan kant te krijgen en alle spullen in te pakken … de één is zo klaar, de ander moet zijn spullen overal vandaan halen … Daarna is het toch echt tijd om afscheid te nemen: dikke knuffels over en weer (net of we elkaar komende weken niet gaan zien) en de belofte er volgend jaar weer zo een gezellig kamp te houden maakt een hoop goed … Het idee van je eigen bed ook wel, denk ik 😉

Wij hebben het als leiding super naar ons zin gehad, de kinderen hebben zich goed gedragen en als er wat was hebben ze dit goed opgelost! We hebben ook weinig last van het wisselvallige weer gehad. De 30 poncho’s, welke we mee hebben gebracht, konden ongebruikt weer mee naar huis! Moe maar voldaan zijn we zondag naar huis gegaan, met als enige nadeel: het duurt nog een heel jaar voor we weer mogen 🙁

Tot volgend jaar!

De leiding van HSV Zwijndrecht jeugdkamp 2019